Cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins (Baltimore, SUA) explorează noi tratamente împotriva pierderii vederii, după ce-au reușit să creeze de la zero retine umane – potrivit unui nou document publicat in revista Science.
Proiectul, venit după ce oamenii de știință au înțeles cum se dezvoltă celulele retiniene, deschide calea spre tratamente potențiale pentru tulburările de vedere de toate tipurile.
Retine umane crescute „în farfurie”
„Ținta noastră este să oferim în cele din urma o modalitate de a crește retinele care pot fi transplantate, sau să dezvoltăm celulele stem pe care le putem folosi pentru terapie, ca o modalitate de a înlocui anumite parți defecte ale ochiului, care duc la pierderea vederii „, spune Robert Johnson, biolog cercetător la Johns Hopkins University și co-autor al lucrării.
Cercetatorii au inceput cu o „grămadă” de celule stem într-un vas. Ei au folosit în experiment celule stem pluripotente embrionare și induse, care pot fi programate să se transforme în orice tip de celulă. Apoi au introdus molecule mici care au determinat celulele să se dezvolte în fotoreceptori, ce permit retinei să perceapă lumina înainte de a trimite acele semnale către creier.
Celulele cultivate în laborator par să urmeze aceleași procese și durate de dezvoltare ca și cele ale unui copil, spune Kiara Eldred, o candidată la doctorat care a supravegheat proiectul.
Eldred și colegii săi au trebuit să schimbe lichidul în care creșteau celulele în fiecare zi, timp de aproape un an. Dar, de-a lungul lunilor, au început să vadă cum se desfășoară diferite procese de dezvoltare, inclusiv cele care determină vederea culorilor.
Retinele umane crescute „în farfurie” vor permite o cercetare mai avansată decât ceea ce este posibil în prezent pe modele animale, a mai afirmat Johnson . Și asta, deoarece animalele utilizate în mod obișnuit în cercetare, cum ar fi șoarecii și peștii, nu au același tip de vizibilitate triplă pe timp de zi, pe care oamenii o au.
Tratamente de viitor cu retine proiectate sau injectare de celule stem programate, direct în ochi
Creșterea acestor retine, care sunt biologic identice cu cele din ochii umani naturali, permite totodată cercetătorilor să studieze cu o acuratețe fără precedent bolile de vedere și tratamentele asociate acestora.
Cu aceasta ușă deschisă, Eldred și ceilalți cercetatori din laboratorul Johnson’s lansează noi proiecte, încercând să înțeleagă exact cum și când hormonii tiroidieni afectează dezvoltarea retinei, sau ce influențează alegerea celulară între a simți culoarea de roșu sau verde.
Pe măsură ce avansează aceste studii, spune Johnson , știința se apropie de o realitate în care „retinele proiectate” – crescute în laborator – vor putea fi utilizate în transplanturile de ochi, sau când medicii vor putea restabili vederea persoanelor cu deficiențe de vedere, prin injectarea de celule stem programate, direct în ochi.
„E cam devreme să spunem exact unde putem ajunge cu asta „, spune Johnson . „Dar acel moment se zărește clar la la orizont.
Sursa: time.com