Paralizii ce pot fi vindecate.
Ba chiar și preîntâmpinate, spun cercetătorii.
Un tânăr paralizat și-a recâștigat posibilitatea de a-și folosi brațele și mâinile, după terapia cu celule STEM.
Despre speranțele pe care Kris Bosen și le-a pus în tratamentul cu celule stem, s-a mai scris. Dar, iată că acum au început deja să se vadă și rezultatele – se arată într-un articol recent din thesource.com. „Tot ce am vrut de la început a fost o șansă să lupt„, a spus Kris Bosen.
Tânărul de 20 de ani din Bakersfield (SUA), care suferise un teribil accident de mașină ce l-a lăsat paralizat total de la gât în jos, a participat la un studiu clinic de terapie experimentală cu celule Stem.
Charles Liu, directorul Neurorestoration Center de la University of Southern California, este cel ce a condus echipa chirurgicală care la începutul lunii aprilie a injectat o doză experimentală de 10 milioane celule AST-OPC1, direct în măduva coloanei cervicale a lui Boesen.
„În mod obișnuit, pacienții cu leziuni ale coloanei vertebrale sunt tratați prin intervenții chirurgicale care stabilizează coloana vertebrală. Dar, în general, asta este prea puțin pentru a restabili funcția motorică sau senzorială„, a explicat Charles Liu. „Cu acest studiu, testăm o procedură care poate îmbunătăți funcția neurologică, ceea ce ar putea însemna diferența dintre a fi paralizat permanent și posibilitatea de a-ți folosi brațele și mâinile. Restaurarea acestui nivel de funcție ar putea îmbunătăți semnificativ viața de zi cu zi a pacienților cu leziuni severe ale spinării”.
Studiul experimental i-a adus lui Kris Bosen recâștigarea senzațiilor în brațe și mâini, după doar două săptămâni. Iar după câteva luni de la prima intervenție – s-a arătat recent –, el a devenit capabil să se hrănească, să-și utilizeze telefonul mobil și… să-și îmbrățișeze din nou familia!
Oamenii de știință cred, totodată, că celulele stem pot chiar mai mult decât să vindece paralizia, pot să și prevină o astfel de afecțiune. Utilizarea celulelor stem poate fi cea mai mare descoperire științifică a omenirii, vreodată.
Speranțele aduse de studiile pentru terapia cu celule stem a paraliziei induse de afecțiuni neurologice.
Oamenii de știință lucrează pentru a realiza primul tratament ce poate repara nervii spinali inflamați de mielită, prin injectarea pacienților cu celule stem.
Mielita transversă este cauzată de o inflamație a măduvei spinării care afectează mielina, un strat protector în jurul neuronilor. Daunele inhibă comunicarea între fibrele nervoase din măduva spinării și restul corpului, rezultând o paralizie parțială sau totală.
„Studiul, care se desfășoară deja de 15 ani, a întâmpinat un număr mare de obstacole„, a spus dr. Benjamin Greenberg, referindu-se la provocările dezvoltării acelor celulele care să poată și să găsească zona afectată, și să rezolve problema.
Studiul clinic ce se efectuează la University of Texas Southwestern (Dalas) urmărește siguranța și eficacitatea implantării de celule stem în măduva spinării, astfel încât paralizia să dea înapoi.
În faza actuală, cercetările continuă cu nouă participanți cu cea mai severă formă de mielită. Fiecare pacient va primi o injecție unică de celule stem destinate să producă mielină de-a lungul zonei afectate și să restabilească funcționarea corectă a nervilor.
În studiile premergătoare, celulele stem au reparat cu succes sistemul nervos central la animale.
Astfel de cercetări ar putea conduce la alte noi tratamente, ca de exemplu pentru scleroza multiplă sau pentru diferite afecțiuni ale creierului și ale măduvei spinării.
Surse: