Cu șase ani în urmă, Evangelina Padilla Vacarro, s-a născut cu o boală extrem de rară, care a pus-o în imposibilitatea de a se lupta împotriva infecțiilor.

Evie a fost bolnavă de când s-a născut, în timp ce sora ei geamănă a crescut perfect sănătoasă. Evie s-a născut cu o afecțiune numită imunodeficiență combinată severă, care este cunoscută, de asemenea, sub numele de „Boala copilulului din bula de plastic”, deoarece în aemenea cazuri copiii sunt ținuți într-o bulă de plastic steril pentru a-i proteja împotriva oricăror boli.

Practic vorbind, Evie nu avea absolut nici un fel de sistem imunitar. Chiar și frigul obișnuit putea s-o omoare. Părinții ei purtau măști pe față pentru a o proteja de microbi, iar s-o sărute nici nu se punea problema.

Prognosticul a fost devastator: copiii netratați născuți cu o astfel de boală mor de obicei în primii doi ani de viață. „Nici nu se poate descrie cât de îngrijorați am fost”, spune mama ei. „Când crezi că nu-ți va trăi copilul… e mai mult decât o grijă, este un coșmar. Un coșmar pe care-l trăiești.”

Un sistem imunitar nou, crescut din propriile celule

Padilla-Vacarro și soțul ei, Christian Vacarro, spun că erau dincolo de disperare. „Nu există nici o emoție mai rea decât să vezi că-ți suferă copilul”, a spus și tatăl.

Dar s-a ivit speranța, când cuplul și-a dus nou-născutul la UCLA, unde a fost dezvoltat un tratament revoluționar, după trei decenii de cercetare a celulelor stem de către Dr. Donald Kohn.

Acolo, Evie a suferit un transplant de celule stem prelevate din propriul sânge, care au fost reprogramate genetic și apoi reintroduse în corpul ei. Aceste celule stem reprogramate au generat un nou sistem imunitar.

În aproximativ șase săptămâni, noul sistem imunitar al lui Evie s-a dezvoltat fără efecte secundare. Numărul de celule T a început să crească și capacitatea sa de a lupta împotriva bolilor și infecțiilor a devenit mai puternică, după cum au observat părinții săi.

Din bula de plastic, la mașinuțele din San Fracisco

Apoi au venit și alte vești bune: procedura a funcționat și cuplul a putut să-și îmbrățișeze și să-și sărute fiica și să o scoată afară din casă.

„Să-ți săruți în sfârșit copila, s-o ții în brațe… e imposibil să descrii ce dar este!”, a spus Padilla Vacarro.

Acum, după mai mult de patru ani de la tratamentul inițial, mama lui Evie afirmă că fiica ei este înfloritoare. Recent, a zburat cu avionul, s-a dat în mașinuțele electrice din San Francisco și a participat la un mare eveniment editorial în Oakland.

Evie se pregătește să meargă la grădiniță în această toamnă. Pe mama ei nu o mai apucă panica dacă fiica sa atinge un buton murdar al ascensorului sau trebuie să folosească o toaletă publică.

Impactul investițiilor în celule stem

Procedura de terapie genetică a lui Evie a fost susținută de Institutul de Medicină Regenerativă din Oakland, care a sprijinit, de asemenea, și vindecarea altor 40 de copii bolnavi, prin terapii cu celule stem.

Institutul a fost creat în 2004, având la dispoziție 3 miliarde de dolari pentru cercetările în celule stem,  împotriva bolilor cronice, printre care diabetul zaharat, bolile de inima, HIV / SIDA, anemia celulelor seceră, Alzheimer, Parkinson si ALS.

Cazul lui Evie a fost recent readus în atenția opiniei publice de către diferite mijloace de informare în masă, printre care și canalul de televiziune american FOX, ca urmare a unei campanii ce țintește o finanțare sporită a cercetărilor privind celulele stem și Medicina Regenerativă.

Evie Padilla-Vacarro, născută cu o boală rară, considerată incurabilă și fatală,  este înfloritoare acum, la vârsta de 5 ani, datorită unui tratament cu propriile sale celule stem.
Photo credit: Fox TV

Sursa: FOX TV – http://www.ktvu.com/news/5-year-old-california-girl-cured-of-rare-disease-using-stem-cells