Transplantul autolog standard de celule stem poate să fie considerat de-acum, realmente, ca fiind imunoterapie, arată cercetătorii de la Fred Hutchinson Cancer Center (Seattle, Washington)

Noi cercetări sugerează că transplantul de celule stem este eficient nu doar ca un ajutor adus administrării chimioterapiei în doze mari, ci mai mult de atât, chiar aduce schimbări benefice pentru sistemul imunitar.

 „Transplantul autolog creează un mediu pentru resetarea răspunsului imun împotriva mielomului și printr-o serie de manevre terapeutice acesta poate fi  îmbunătățit„, a declarat Dr. Geoffrey Hill de la Fred Hutchinson Cancer Center, cercetător principal.

Studiile au fost publicate în Jurnalul de Investigații Clinice și, recent, și în revista Blood.

Transplantul autolog a fost o terapie standard în mielom multiplu timp de decenii. Un astfel de transplant poate fi un tratament eficient în întârzierea recidivei dar, la majoritatea pacienților, tratamentul nu este curativ și mielomul se întoarce.

Mult timp s-a considerat că tratamentul este eficient deoarece chimioterapia cu doze mari (de obicei, melfalan) a fost utilizată pentru a ucide majoritatea celulelor mielomice.

Dar Hill și colegii săi au decis să examineze impactul pe care transplantul de celule stem îl are asupra sistemului imunitar, mai ales că astăzi imunoterapia este o zonă de studiu atât de fierbinte în cancerele de sânge.

Cercetătorii care au testat în laborator controlul pe termen lung al cancerului de șoareci au fost surprinși de ceea ce au descoperit. Ei au observat că anumite celule imunitare numite celule T, transplantate înapoi în corp după radiații, recunosc și ucid celulele mielomului, dar că atunci când se întoarce cancerul, asta se întâmplă pentru că aceste celulele T sunt prea obosite pentru a continua atacul.

Pacienții care primesc un transplant de celule stem au aceleași celule imunitare și înainte și după transplant. Și-atunci, de ce sistemul imunitar poate atacă mielomul după transplant, dar nu și înainte?

Și radioterapia și chimioterapia provoacă inflamație – o stare de alertă imună înaltă. De asemenea, acestea diminuează alimentarea organismului cu celule imune normale. Aceasta creează o cerere de înlocuitori, care stimulează înmulțirea celulelor stem transplantate recent.

În acest mediu, a explicat Hill, celulele T se extind și proliferează mult mai puternic decât în ​​mod obișnuit, așa că revigorează întregul răspuns imunitar.

Urmatorul pas al cercetătorilor este să încerce transplantul autolog de celule stem ca o platformă pentru a efectua o serie de alte terapii imunitare.

Un articol ceva mai detaliat găsiți aici: https://www.myelomacrowd.org/stem-cell-transplant-as-a-multiple-myeloma-immunotherapy/.