Celule stem izolate din maduva osoasa determina rezulate promitatoare in tratamentulul Accidentelor Vasculare Cerebrale (AVC).
In prezent, accidentele vasculare cerebrale (AVC), raman o cauza majora de invaliditate. Pe plan mondial reprezinta una din primele cauze de mortalitate, unul din zece decese fiind cauzate de AVC. In revista Neurology, in luna Aprilie 2014, a fost publicata o analiza stiintifica efectuata de catre cercetatorii de la Centrul de Cercetare al Celulelor stem UC Irvine`s Sue&Bill Gross. Oamenii de stiinta, Steven Cramer si Weian Zhao, au identificat 46 de studii in care s-a cercetat utilizarea celulelor stem mezenchimale (CSM).
In 44 dintre aceste studii s-au folosit modele animale care au suferit accidente vasculare cerebrale, raportadu-se ca utilizarea in terapia AVC-ului a CSM determina obtinerea unor rezultate semnificativ mai bune, comparativ cu cele post-terapie standard.
S-a subliniat faptul ca terapia cu CSM are un efect puternic asupra recuperarii functionale, indiferent de doza administrata, momentul administrii (in raport cu producerea AVC, imediat sau chiar si la o luna dupa eveniment) si metoda de administrare (direct la nivelul creierului sau printr-o perfuzie venoasa). De asemenea, se mentioneaza ca CSM nu se diferențieze în celule neuronale. In mod normal, CSM pot fi transplantate în diverse ţesuturi, unde se pot transforma, in celule cartilaginoase, osoase, conjunctive sau adipoase. Fenomenul numindu-se transdiferentiere.
Din punct de vedere al mecanismului de actiune, aceste celule determina repararea tesutului cerebral dupa accidentele vasculare, in primul rand prin faptul ca sunt atrase spre aceste situsuri lezate datorita semnalizarii intercelulare emise din aceasta zona, ulterior incepand sa elibereze diverse substante.
In acest fel, CSM orchestreaza numeroase activitati, precum: angiogeneza, adica crearea de vase de sange pentru imbunatatirea circulatiei locale si formarea a trei tipuri de structuri: neuroni (celule nervoase), oligodendrocite (celule care ajută la formarea mie¬linei, structura ce înveleşte prelungirile neuronale) şi astrocite (celule de suport interneuronale), conferind astfel neuroplasticitate tesutului cerebral lezat.
In acelasi timp, CSM nu au doar proprietati neuroprotective, ci odata ajunse in torentul sangvin, au functii imunomodulatoare, limitand inflamatia si permitand refacerea endogena.
Cercetatorii au concluzionat ca aceste rezultate obtinute in 44 studii clinice pe modele animale ar trebui sa stea la baza unor studii privind utilizarea CSM in tratamentul accidentelor vasculare cerebral ischemice la om.