MICROMEDIUL CELULELOR STEM HEMATOPOIETICE – TINTA TERAPEUTICA PENTRU BOLILE MIELOPROLIFERATIVE.

In prezent, singura terapie disponibila in cazul bolilor mieloproliferative este reprezentata de transplantul de maduva osoasa, care insa nu este recomandat in cazul pacientilor cu varsta peste 50 de ani, astfel incat descoperirea unei noi tinte terapeutice pentru aceasta patologie este de o importanta extrema.

Dr. Lorena Arranz, a precizat ca ”Tratamentul curent pentru neoplaziile mieloproliferative este in mare parte simptomatic, constand in prevenirea trombozei si a evenimentelor cardiovasculare fatale”.

Grupul de cercetare in domeniul fiziopatologiei celulelor stem din cadrul Centrului National de Cercetare Cardiovasculara din Spania, condus de Dr. Simon Méndez-Ferrer, a demonstrat ca micromediul hematogen controleaza diferentierea celulelor stem, astfel incat acestea pot fi utile in tratamentul neoplaziilor mieloproliferative, precum: leucemia mielomonocitara cronica (LMMC), leucemia cronica juvenila mielomonocitara (JMML) si leucemia mieloida cronica atipica (LMC).

Celulele stem hematopoietice care produc inlocuirea periodica a celulelor sangvine (hematii, leucocite si trombocite), sunt controlate de mediului lor local/de nisa (micromediul).

Rezultatele grupului de cercetatare, publicate in „Nature”, o prestigioasa revista stiintifica, subliniaza faptul ca aceste boli mieloproliferative apar secundar lezarii micromediul hematogen al celulelor stem.

In viitor, protejarea acestui micromediu, reprezinta de fapt, noua linie directoare in tratamentul acestei patologii.

Dr. Méndez-Ferrer, membru al echipei de cercetare, declara ca „In conditii normale, micromediul este capabil de a controla proliferarea, diferentierea si migrarea celulelor stem hematopoietice. O mutatie genetica specifica la nivelul acestor celule stem determina o reactie inflamatorie la nivelul micromediului. Activitatea grupului de cercetare demostreaza faptul ca aceste daune pot fi prevenite cu ajutorul tratamentelor care vizeaza nisa”.

O noua terapie a fost patentata cu ajutorul sprijinului financiar obtinut dintr-un studiu clinic multicentric de faza II, astfel incat echipa de cercetatori de la Centrului National de Cercetare Cardiovasculara din Spania, a propus folosirea unui tratament care este deja aprobat in practica clinica, fara efecte secundare negative si cu un bun profil de siguranta, recomandat pentru alte patologii.

Deocamdata acest studiu a fost realizat doar pe animale de laborator, dar s-a insistat asupra potentialului clinic al acestei descoperiri.

De exemplu, s-a observat ca, tratamentul cu agonisti-β3 adrenergici determina reglarea pozitiva a genei nestin a celulelor stem mezenchimale (nestin+ MSCs), astfel incat se impiedica pierderea acestor celule si se blocheaza progresia bolii mieloproliferative prin reducerea in mod indirect a numarul de celule stem leucemice.

Rezultatele acestui grup de cercetare demonstreaza ca lezarea nisei contribuie semnificativ la manifestarea bolilor mieloproliferative, iar identificarea micromediului celulelor stem mezenchimale si a reglarii neurologice a acestuia poate reprezinta viitoarea tinta terapeutica in aceasta patologie.