A fost lansată campania de înscriere online în registrul donatorilor de celule stem hematopoietice.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, serbată în fiecare an în septembrie, a fost lansată luni 17.09.2018 Campania „Donează o șansă la viață!”, susținută de Ministerul Sănătății în cadrul programului național de sănătate „Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice și centrale” – se arată într-un comunicat de presă preluat de news.ro.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat cu această ocazie: „Campania ‚Donează o șansă la viață’ reprezintă o nouă speranță de vindecare pentru pacienții care necesită transplant de celule stem hematopoietice”.
Peste 7.000 de donatori români s-au înscris în anul 2018 în Registrul donatorilor, ridicând astfel la 57 de mii numărul celor înregistrați în România.
Cu toate acestea, până acum, din cei 187 de pacienți români care au făcut transplant de celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți, doar 7 (șapte) pacienți au reușit să găsească donatori compatibili din România.
Iar în prezent alți 43 de pacienți români sunt în așteptarea unui donator.
“Cancerul de sânge creşte exponenţial. Avem acces la terapii noi, dar unii pacienţi nu răspund la aceste terapii. Atunci, transplantul de celule stem este singura şansă”, a mai spus Sorina Pintea, Ministrul Sănătății.
La fiecare 3 minute, în lume, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge. Mulți dintre aceștia pot fi vindecați doar prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil.
Cautarea unui donator potrivit pentru pacienții care au nevoie de un transplant de celule stem implică eforturi și costuri mari bănești și de timp și nu întotdeauna cu șanse de reușită. Medicii pot căuta în registre din întreaga lume pentru un donator adecvat de măduvă osoasă adultă sau celule stem din sânge donat din cordonul ombilical.
“Pacienţii diagnosticaţi în România, care au indicaţie de transplant de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi, nu pot fi transplantaţi decât 1 din 2, pentru că nu găsim donator pereche”, a precizat și Dr. Aurora Dragomirișteanu, director general RNDVCSH (Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem, pe scurt ).
Prima bancă publică de sânge din cordonul ombilical a fost înființată în 1991 la Centrul de sânge din New York. În întreaga lume există astăzi puțin peste 700.000 de unități de sânge din cordonul ombilical, stocate în aproximativ 160 de bănci publice din 36 de țări.
Primele bănci private de sânge din cordonul ombilical au fost înființate în 1992. În întreaga lume, astăzi sunt stocate mai mult de 5.000.000 unități de sânge din cordonul ombilical în aproximativ 210 bănci private sau familiale de sânge din 54 de țări.
Creșterea vertiginoasă a acestor din urmă cifre în ultimii ani se datorează faptului că o alternativă la transplanturile stem de la donatori compatibili este și transplantul autolog – cu propriile celule stem recoltate la naștere din sângele din cordonul ombilical.
Pe acest subiect poți citi mai multe și aici.
Despre afecțiunile pentru care există deja tratamente și terapii cu celule stem, poți citi mai multe aici.