Celulele stem au utilizări nesfârșite. Un nou studiu arată că aceste celule pot aduce la viață și dinții pe jumătate morți. Aplicațiile potențiale ale tratamentului merg însă și mult mai departe decât sănătatea dentară.

Jumătate dintre copii suferă fel de fel de leziuni dentare. Uneori acestea sunt nu doar la dinții pe care îi vor pierde oricum, ci și la cei deja permanenți. În unele cazuri, trauma poate întrerupe alimentarea cu sânge a unui dinte și putrezirea pulpei vii din interior; o afecțiune numită „pulpă necrozată „. Aceasta duce adesea la pierderea dinților. Tratamentul existent până acum este adesea nesatisfăcător.

​Dar celulele stem ar putea rezolva astfel de situații.

Un nou studiu clinic, efectuat în China pe 40 de copii și publicat în revista Science Translational Medicine, demonstrează cum pot fi reparați cu ajutorul celulelor stem dinții care suferă de necroză a pulpei. Studiul a fost făcut atât pentru dinți adulți permanenți, cât și pe dinți de bebeluși, care trebuiau să cadă.

Pacienții care au primit tratamentul cu celule stem, au fost monitorizați timp de până la trei ani. Ei au prezentat un flux de sânge mai bun în dinți, sisteme mai bune de rădăcină și dentină mai groasă decât în cazul tratamentelor printr-o procedură tradițională. Copii și-au recăpătat senzațiile în dinți.

Utilizarea celulelor stem proprii ale pacienților pe care s-a efectuat studiul a redus totodată riscul ca terapia să fie respinsă de organism.

„Acest tratament le dă înapoi pacienților sensivitatea în dinți, au dinții vii din nou”, a spus Dr. Songtao Shi, de la Universitatea din Pennsylvania, Școala de Medicină Dentară. „Pentru mine, rezultatele sunt foarte interesante. Până acum avem date de urmărire pentru doi până la trei ani, care au demonstrat că aceasta este o terapie sigură și eficientă.” ​

Ce alte aplicații va avea acest studiu?

Cercetarea se află încă în stadii incipiente. Această opțiune nouă de tratament, deși este în prezent limitată la copii mici, ar putea oferi un progres în îngrijirea dentară.

Totuși, problema privind tratamentul dentar al adulților rămâne încă nesoluționată, pentru că acestora nu li se mai pot preleva celule stem proprii din dinți, după ce nu mai au dinți de copil.


Dar poate că, în viitor, celulele stem prelevate și stocate la naștere, din cordonul ombilical, vor putea oferi soluția.

„Suntem cu adevărat dornici să vedem ce putem face în domeniul dentar și apoi să construim pe această cale, pentru a deschide noi căi pentru terapia sistemică de boală”, a mai spus Dr. Shi.

Dr, Songtao Shi,
Profesor și Chairman,

Pen Dental School, Universitatea Pennsylvania

(Foto credit: https://penntoday.upenn.edu)

Surse:

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180911132046.htm ; https://bigthink.com/surprising-science/stem-cells-used-to-repair-teeth?rebelltitem=2#rebelltitem2