Terapia cu celule stem hematopoietice recoltate din sangele cordonului ombilical la nasterea bebelusului este folosita de peste 20 de ani in tratamentul standard al bolilor de sange, determinand beneficii in urmatoarele afectiuni:
- Aplazia maduvei osoase
- Leucemia limfoida si mieloida acuta
- Leucemia mieloida cronica
- Metaplazia mieloida cu mielofibroza
- Limfomul non-Hodgkin
- Limfomul Hodgkin
- Leucemia limfocitara cronica
- Mielodisplazia
- Mielomul multiplu
- Neuroblastomul
- Sarcoamele de tesuturi moi
Aplicatiile clinice ale celulelor stem progreseaza cu rapiditate, astfel incat medicina de maine va fi aceea in care se vor inlocui sau regenera celule/tesuturi/organe umane cu scopul reconditionarii sau functionarii normale a acestora. Medicina viitorului va fi Medicina Regenerativa in cadrul careia sunt studiate in special celulele stem mezenchimale, recoltate din diferite tesuturi si organe umane.
Daca in anul 2011 a fost efectuat, in Suedia, in premiera mondiala, primul transplant cu organ produs in totalitate in laborator, plecand de la celulele stem ale pacientului, s-a ajuns ca in ultimele 12 luni, sa se creeze in laborator structuri miniaturale de ficat, structuri de rinichi tridimensionale, precursori ai creierului, ai unor glande lacrimale si salivare.
De asemenea, Medicina Regenerativa va reprezenta, in viitor, solutia pentru tratarea unor boli cerebrale, pancreatice, cardiace sau diabet.
Articole stiintifice in domeniu:
Yun Sil Chang, So Yoon Ahn, Hye Soo Yoo, Se In Sung, Soo Jin Choi, Won Il Oh, Won Soon Park. Mesenchymal Stem Cells for Bronchopulmonary Dysplasia: Phase 1 Dose-Escalation Clinical Trial. The Journal of Pediatrics, 2014; DOI:10.1016/j.jpeds.2013.12.011
In februarie 2014, cercetatorii din Seul, Coreea de Sud, au evaluat intr-un studiu de faza 1, siguranta si posibilitatea utilizarii terapiei cu celule stem la copiii prematuri (nascuti intre saptamanile 24-26 de sarcina) cu scopul de a preveni sau trata displazia bronhopulmonara (BPD).
Noua prematuri cu risc crescut de a dezvolta BPD au fost inclusi in studiu.Won Soon Park si colegii sai, au grefat intratraheal celule stem mezenchimale umane obtinute din cordonul ombilical. Toti pacientii au tolerat procedura bine, nu au dezvoltat nicio reactie adversa grava. 33% dintre prematurii tratati au dezvoltat o forma moderata de BPD, niciunul nu a evoluat spre BPD severa, in comparatie cu un grup de control (prematuri netratati), unde 72% au fost diagnosticati cu forme moderate/severe de BPD.
Toti cei noua copii tratati au supravietuit si au fost externati din maternitate. Acest studiu de faza 1 a sugerat ca administrarea intratraheala de celule stem mezenchimale este sigura, realizabila si poate reprezenta singura terapie in cazul BPD.