Oamenii de stiinta de la Fundatia Institutului de Cercetare pentru Celule Stem din New York (NYSCF) sunt cu un pas mai aproape de a crea o terapie celulara viabila pentru scleroza multipla, din propriile celule ale pacientilor.
Pentru prima data, oamenii de stiinta de la NYSCF au generat celule pluripotente induse (IPS) din mostre de piele de la pacientii cu scleroza multipla progresiva primara si de asemenea, au dezvoltat un protocol de accelerare a diferentierii IPS-urilor in oligodendrocite, celulele care formeaza mielina si sistemul nervos central, implicate in scleroza multipla si multe alte boli neurologice.
Protocoale anterioare pentru generarea de oligodendrocite aveau o durata de aproximativ jumatate de an, limitand activitatea de cercetare. Acest studiu a redus intervalul protocolului la jumatate. Linii de celule stem si oligodendrocitele permit cercetatorilor sa „dea timpul inapoi”, si sa observe modul de evolutie al sclerozei in placi, dezvaluind debutul bolii la nivel celular cu mult inainte ca orice simptom sa apara. Acest protocol imbunatatit de obtinere a oligodendrogliilor ofera o buna platforma in studiul evolutiei naturale a bolii, in screening-ul anumitor terapii si posibil in inlocuirea celulelor degenerate din creier cu unele sanatoase.
Dr. Valentina Fossati, NYSCF – investigator si autorul protocolului declara: „Noi credem ca acest protocol va ajuta comunitatea stiintifica pentru o intelegere mai buna a proceselor biologice implicate in SM, a oligodendrogliilor si a procesului de mielinizare. Acesta este primul pas spre studii foarte interesante despre: capacitatea de a genera oligodendrocite umane in cantitati mari care vor servi ca un instrument in dezvoltarea unor strategii de remielinizare”.
In scleroza multipla, invelisul protector al axonilor, numit mielina, se deterioreaza si se pierde. In acest studiu, oamenii de stiinta, nu numai ca au imbunatatit protocolul de generare de celule formatoare de mielina, dar au aratat ca oligodendrocitele izolate din pielea pacientilor cu SM progresiva, sunt functionale si capabile sa formeze mielina atunci cand sunt grefate intr-un model animal, respectiv in soarece. Acesta este un prim pas spre dezvoltarea transplantului de celule autologe la pacientii cu scleroza multipla.
Acest studiu deschide perspective extraordinare atat in studiul SM, cat si a altor patologii. Dr. Lee Rubin, Director Stiintific al NYSCF si director al Institutului de Medicina Translationala de la Harvard, declara ca „Oligodendrocitele sunt tot mai mult recunoscute ca avand un rol absolut esential in functionarea normala a sistemului nervos, precum si in stabilirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi scleroza multipla. Acest studiu de la Institutul de Cercetare NYSCF va contribui la o mai buna intelegere a acestor celule, in plus, posibilitatea generarii unui numar mare de oligodendrocite specifice fiecarui pacient va sprijini atat transplantul in cazul bolilor demielinizante, cat si identificarea noilor clase de medicamente pentru tratarea acestor afectiuni”.
Scleroza multipla este o boala inflamatorie cronica, demielinizanta a sistemului nervos central, caracterizata prin episoade recurente de demielinizare care determina o simptomatologie neurologica. Scleroza multipla progresiva primara este cea mai severe forma, caracterizata printr-un declin constant neurologic odata cu debutul bolii. In prezent, nu exista tratament curativ, realizandu-se doar gestionarea terapeutica a simptomelor.