Tratamentul cu celule stem direct in muschiul inimii dupa un atac de cord, ar putea ajuta la repararea si regenerarea tesutului afectat, conform unui studiu condus de cercetatorii de la Scoala de Medicina Icahn, la Mount Sinai, prezentat in 18 noiembrie la American Heart Association Scientific Sessions 2014 in Chicago, IL.
„Descoperirile noastre ofera o perspectiva a puterii celulelor stem de a regenera muschiul inimii dupa un atac de cord” spune conducatorul studiuliu Kenneth Fish, PhD, Director of the Cardiology Laboratory for Translational Research, Cardiovascular Research Center, Mount Sinai Heart, Icahn School of Medicine at Mount Sinai.
In cadrul studiului, cercetatorii de la Mount Sinai au administrat un factor de celule stem (SCF) prin transferul genelor, la scurt timp dupa ce au indus un atac de cord in modele pre-clinice direct in tesutul afectat al inimii pentru a-i testa puterea de reparare regenerativa. Un sistem de transfer al genelor SCF au indus la recrutarea si expansiunea celulelor adulte c-Kit pozitiv (cKit+) in zonele afectate si au reparat daunele produse de atacut de cord. In plus, terapia cu gene au imbunatatit functiile cardiace, au scazut mortalitatea celulelor muschiului inimii, au crescut regenerarea vaselor de sange ale inimii si s-a redus formarea cicatricelor pe tesutul inimii.
„Este clar ca rezultatele genelor celulelor stem pentru generarea semnalelor specifice la celulele invecinate din inima afectata la rezultate imbunatatite la nivel de organ, molecular si celular” spune Roger J. Hajjar, MD, senior study author and Director of the Cardiovascular Research Center at Mount Sinai.
„Astfel, inca din fazele incipiente, exista dovezi ca prin recrutarea acestui mic grup de celule stem la inima ar putea fi baza unei noi terapii pentru stoparea deteriorarii clinice a pacientilor cu insuficienta cardiaca avansata”.
Celulele cKit+ sunt un cytokine cardiac critic sau un receptor de proteine, ce formeaza o legatura puternica cu factorii celulelor stem. Ele cresc in mod natural dupa un infarct miocardic si prin proliferarea celulelor sunt implicate in reparatiile cardiace.
Potrivit cercetatorilor era nevoie de o dezvoltare unei strategii de interventie pentru cardiomiopatie si prevenirea progresiei acesteia la insuficienta cardiaca. Bolile de inima ocupa locul intai al cauzei decesului din Statele Unite, cu cardiomiopatie, cu inimi marite din cauza atacurilor de cord sau slab vascularizate din cauza arterelor infundate. In plus cadiomiopatiile cauzeaza o pierdere a celulelor cardiomiocitecare controleaza bataile inimii si schimba forma inimii, care duc la o eficienta scazuta de pompare.
„Studiul nostru arata ca strategia noastra de transfer a genelor SCF pot mobiliza un tip promitator de celule stem adulte in regiunea afectata a inimii pentru a imbunatatii functia de pompare si de a reduce dimensiunile infarctului miocardic, rezultand o imbunatatire a performantei cardiace, a cresterii potentialului supravietuirii pe termen lung si imbunatatirea calitatii vietii la pacientii care risca o insuficienta cardiaca” spune Dr. Fish.
„Acest studiu adauga la dovezile aparute ca o populatie mica de celule stem adulte pot fi recrutate in zonele afectate ale inimii si imbunatati rezultatele clinice” spune Dr. Hajjar.