Un studiu, publicat in revista PLoS ONE, a aratat ca a fost posibila cultivarea in vitro, a celulelelor stem recoltate din spatele limbului sclerocornean, acestea fiind directionate spre diferentiere in celule fotoreceptoare. Limbul sclerocornean este un spatiu ingust situat intre corneea transparenta si sclera alba.
Deoarece pierderea celulelor fotoreceptoare provoaca orbire ireversibila, cercetatorii spera ca aceasta descoperire sa reprezinte un inceput pentru noile terapii impotriva degenerescentei maculare care este principala cauza de orbire si care afecteaza una din trei persoane cu varsta mai mare de 75 de ani din Regatul Unit.
Profesorul Andrew Lotery, de la Universitatea din Southampton, oftalmolog consultant la Spitalul General din Southampton a condus acest studiu si a declarat ca „Aceste celule sunt usor accesibile, cu o plasticitate surprinzatoare, reprezentand o sursa atractiva de celule pentru terapiile viitoare care inlatura eventualele complicatii, respectiv respingerea grefei (fiind recoltate de la pacient) sau contaminarea.
Noi studii sunt necesare, pentru dezvoltarea acestor terapii mai inainte de utilizarea la pacienti”.
Mai mult decat atat, aceste celule stem pot fi izolate si din ochii persoanelor in varsta (chiar de peste 90 de ani), deschizand drumul spre noi tratamente pentru persoanele in varsta, cel mai frecvent afectate de degenerescenta maculara.