Cercetatorii din Boston au identificat o modalitate de a regenera tesutul cornean uman pentru a restabili vederea, utilizand o molecula cunoscuta sub numele de ABCB5 care actioneaza ca un marker pentru celule stem limbale dificil de identificat.
Acest lucru a fost posibil datorita unei colaborari intre Institutul de Cercetare „Eye and Ear/Schepens Eye” din Massachusetts; Spitalul de Copii din Boston, Spitalul „Brigham and Women’s” si Sistemul de Sanatate VA Boston, ceea ce vine in ajutorul victimelor cu arsuri, leziuni chimice in zona oculara si cu boli oculare nocive.
Cercetarea, publicata in Nature este de asemenea, una dintre primele exemple cunoscute de realizare a unui tesut derivat dintr-o celula stem adulta, umana.
Celulele stem limbale aflate in epiteliul bazal al corneei, din regiunea limbusului ocular, ajuta la mentinerea si regenerarea tesutului corneei. Pierderea lor datorita unor traumatisme sau boli este una dintre principalele cauze de orbire.
In trecut, au fost utilizate transplanturi de tesut sau de celule pentru a ajuta regenerarea corneei, dar nu se cunoastea daca exista celule stem limbale reale in grefe sau cat de multe, iar rezultatele nu au erau consecvente.
In acest studiu, cercetatorii au utilizat anticorpi pentru detectarea de la zero a ABCB5 la nivelul celulelor stem din tesut prelevat de la donatori umani decedati si sa le utilizeze pentru a regenera corect anatomic corneea umana, pe deplin functionala la soareci.
„Celulele stem limbale sunt foarte rare, iar transplanturile de succes sunt dependente de aceste celule rare”, a declarat dr. Bruce Ksander. „Aceasta descoperire va face acum mult mai usoara refacerea suprafatei corneei. Reprezinta un foarte bun exemplu de cercetare de baza care se indreapta rapid catre o aplicatie translationala”.
ABCB5 a fost initial descoperita ca fiind produsa in celulele precursoare ale tesuturilor in pielea umana si intestin.
In studiul actual, utilizarea unui model de soarece, a condus la evidentierea ca ABCB5 apare, de asemenea, in celulele stem limbale si este necesara pentru intretinerea si supravietuirea acestora, si pentru dezvoltarea si repararea corneei. Soarecii carora le lipseste o gena ABCB5 functionala, pierd populatiile lor de celule stem limbale, iar corneea lor se vindeca insuficient dupa o leziune.
„ABCB5 permite celulelor stem limbale sa supravietuiasca, protejandu-le de apoptoza (moarte celulara programata)”, a precizat Markus Frank.
„Modelul de soarece ne-a permis pentru prima data sa intelegem rolul ABCB5 in dezvoltarea normala si in general ar trebui sa fie foarte important pentru domeniul celulelor stem”, a afirmat Natasha Frank.
Markus Frank colaboreaza cu industria de biofarmaceutice pentru a dezvolta un anticorp ABCB5 utilizabil clinic, care sa raspunda aprobarilor din partea autoritatilor de reglementare din SUA.
„Un singur laborator nu poate realiza un astfel de studiu”, a declarat Natasha Frank, de asemenea, afiliata la Institutul Harvard Stem Cell.
„Integreaza genetica, soareci knock-out, anticorpi, transplant – foarte multe expertize tehnice pe care am avut noroc sa le reunim intr-un mod foarte frumos”.