Celulele stem hematopoietice sunt celulele stem din sangele prelevat din cordonul ombilical, sunt celule susa, ce reprezinta componentele structurale (caramizile vietii) ale sistemului hematopoietic si a sistemului imunitar al organismului. Aceste celule sunt 100% compatibile cu copilul, dau au un grad de compatibilitate si cu ceilalti membrii ai familiei. Prezinta certe avantaje fata de celulele stem adulte (Ex.: cele din maduva osoasa) in privinta capacitatii de inmultire, a disponibilitatii imediate si a compatibilitatii.
Celulele stem mezenchimale sunt celule nediferentiate, care pot dezvolta ulterior organe si tesuturi. Studiile si experimentele de laborator arata ca din celulele stem mezenchimale se pot reface tesuturi ca cel osos, cartilaginos, dentar, valvele inimii, tesut hepatic si chiar tesut nervos.
Telocitele sunt celule cu corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi, prezente in aproape toate organele corpului. Rolul acestor telocite este de tele-coordonare la distanta, prin intermediul telopodelor (prelungirilor). Sunt celule care actioneaza impotriva agentilor patogeni din organism: microorganisme, tumori, corpi nespecifici etc., atasandu-se de acestia pentru fagocitarea si eliminarea lor din organismul uman. Actioneaza precum un sistem de aparare si curatare a oricarei parti din organismul uman. Sunt celule tinere, cu capacitate de diviziune mare daca sunt de provenienta din sangele din cordonul ombilical. Ultimele studii în domeniu indica faptul ca telocitele pot regenera muschiul inimii.
Sunt create pornind de la celule adulte aduse in stare aproape embrionara care au capacitatea de a se diferentia in toate tipurile de celule, in functie de mediul in care se gasesc.
Face ca neuronii din vecinătatea acestei zone sa formeze noi sinapse, permitand neuronilor din creier sa compenseze temporar sau definitiv, ariile afectate de leziuni, inlocuind total sau partial functiile afectate.
Proces de inlocuire sau regenerare a celulelor, tesuturilor sau organelor umane, pentru reconditionarea sau stabilirea functionarii normale a acestora si care include: terapia celulara, terapia genica si ingineria tisulara.